Saturday, September 1, 2012

Δαμασκηνό Οδηγημα

Οταν ήμουν μιτσης ο παπας μου την διαδρομη Λάρνακα-Δαμασκός εκαμεν την Λάρνακα-Αραδίππου. Μιαν φορά το μήνα τουλαχιστον επήεννεν Συρία για "ψουμνισμα" τζε έπερνε τζιαλλους χωρκατο-κυπραίους μαζί του! Που τες πολλές φορες στο πήεννε-έλα εμάθαν τον τα αραπούθκια που έχουν μαχαζιά στη Δαμασκό! Εγίνηκεν τζε πολλα καλός φίλος με έναν Σύριο που εν σαν τον ξεναγό η δουλειά του. Τζιχάντ το όνομα του.Έσιει 15 χρόνια που εν φίλοι.

Τζε που λέτε....Μιάν φορά επήρεν με τζε εμένα μαζί του ο παπας μου στη Συρία. Πρέπει να ήμουν 15 χρονών. Μπαίνουμε μες στο αεροπλάνο θυμούμε τζε σε 40 λεπτά ήμασταν Δαμασκό! Σαν να επήαμεν Λεμεσό! Τόσο κοντά!

Κατεβαίνουμεν που το αερπλάνο, βαλίτσες...τζε τσουκ μες τον δρόμο τζε πιάννουμε ταξι..(επερήμενεν μας τζιαμε ο Τζιχάντ!) Το τι έιδα μες τους δρόμους τζίνης της χώρας δεν περιγράφετε. Όσο εμπάιναμε στο κέντρο της Δαμασκού τόσο πιο πολλά αντιλαμβαννόμουν το χάος γύρω μου. Αυτοκινητα ποτζί αυτοκίνητα ποδά! Επροσπερνούσαν μες τους μονόδρομους! Ερέσσαν που μες τα πλεβρά μας! Επαούριζαν πόξο που τα αυτοκίνητα...Πουρούεεεες! Πιιιιι! Ήταν μια ζουγκλα κυριολεκτικά! Δρομους για 2 αυτοκίνητα εκάμναν τους να χωρούν 3 και 4 αυτοκίνητα..Επερνούσαν τόσο ξυστα που κάποτε ετζίζαν τα καθρεφτούθκια τους! Ο ταξιτζής ετζισεν 2-3 φορές αυτοκίνητα που εβρίσκουνταν μπροστά μας τζε ούτε που τους έκοφτεν! Περιττό ότι ούλλα τα αυτοκίνητα που βλέπεις έχουν τουλάχιστον ένα χτύπημα πάνω!

Τζε όμως το οδήγημα το Δαμασκηνό άρκεψε πολλά να μου θυμίζει το οδήγημα των κυπραίων! Δεν έιναι σε τέτοια χάλια ακόμα, αλλα σε λίο θα γίνει! Πιάννω το αυτοκίνητο μου να παω που Αραδίππου Λάρνακα(διαδρομή 5 λεπτών!) τζε κοντέφκω να σκοτοθώ τουλάχιστον 2-3 φορες ώσπου να πάω! Πετάσσουνται τζε κοφκουν σου το δρόμο...Ένα σριλανκεζούι διασταυρώνει χωρίς να δει τον δρόμο τζε χα να τον τσιλλίσεις. Παλλόυκώνει τα ο μπροστινός σου...Ρέσσουν με κόκκινο! Σαν οδήγουν παλλουκόνουν τα τζε σταματούν μες την μέση του δρόμου για να παν περίπτερο ή για να μιλήσουν με κάποιο γνωστό! Εν σας συμβάινουν τζε εσάς τουτα;;;;; Βασκιά η ερώτηση που πρέπει να καμώ είναι: Εν τα κάμνετε τζε εσείς τούτα??? Ούλλοι κάμνουμεν τα νομίζω καμιά φορά! Όποιος αθυμυθεί σήμερα πίαννει το αυτοκίνητο τζε νομίζει βαστά ποδήλατο τζε μπορεί να κάμνει ότι θέλει μες τον δρόμο!
Ή ακόμα χειρότερα, επειδή βαστούν ένα ακριβό αυτοκίνητο νομίζουν εν κυρίαρχοι του δρόμου! Σκατάες!
Anw....
Προσεχτικά στον δρόμο...κυκλοφορούν επικίνδυνα όντα! Τζε κάμετε τζε καμία ασφάλεια ζωής γιατί εν πολλές οι πιθανότητες να πάτε που αυτοκίνητο πλέον!


Υ.Γ1: Επέρνούσαμεν που τα μαχαζούθκια μεν τον παπά μου τζε άκουα ένα: Γειά σου ..........(το όνομα του παπά μου) με σπαστά ελληνικά τζε εφύρνουμουν του γέλιου!
Υ.Γ2: "Ένα σριλανκεζούι διασταυρώνει χωρίς να δει τον δρόμο τζε χα να τον τσιλλίσεις". Αυτή η φράση δεν εκπέμπει κανένα ίχνος ρατσισμού..Απλά είναι ένα παράδειγμα!
Υ.Γ3: Οι Λεμεσιανοί εν οι χειρότεροι στο οδήγημα με διαφορά! Χωρις να θελω να πρσβάλω κανέναν!

4 comments:

  1. 1ον. Συμφωνώ για τους Λεμεσιανούς!!! Κάποιο άλλο κώδικα τροχαίας χρησιμοποιούν τζικάτω. Ας πούμε εν κότζινο! Σταματάς στο κότζινο!

    Η Συρία τώρα ανοικοδομείται. Ο κόσμος απέκτησε πρόσβαση στα λεφτά του Καντάφι. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες [επαγγελματικές] τζικάτω αυτό τον καιρό. Από τη άκουσα οι Σύριοι είναι πολύ καλοί, κοντά στη δική μας κουλτούρα. Εννά θελα πολλά να πάω, αλλά θα περιμένω να σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. η κατασταση ειναι πολλα ασχημη οντως...να φανταστεις τον φιλο του παπα μου τον Τζιχαντ θα του καμουμε ειδικα χαρτια να τον φερουμε ποδα με την οικοιγενεια του γιατι εν μπορει να φυει που την χωρα. Τζε θα καμει αιτηση αναληψης ευθυνης ο παπας μου να τον φερει ποδα..θα του πληρωσει τες βιζες τα εισητηρια τζε ουλλα τζε θα εγγυηθει οτι θα τον φιλοξενησει με την οικογενεια του..

      Delete
  2. γενικά στην Κύπρο δεν έχουμε οδική συνείδηση..νομίζουμε οτι ο δρόμος εν δικός μας!

    αυτό που πρόσεξα στην Λεμεσό είναι οτι δεν σε αφήνουν να φκείς που αλτ..στην Λευκωσία σταματούν να σε αφήσουν να φκείς ενώ στην Λεμεσό περιμένεις κανένα μισάωρο να αδειάσουν και τα 2 lanes για να στρίψεις δεξιά! κατά τα άλλα νομίζω σε όλες τις πόλεις τα ίδια χάλια..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ναι εν πολλα τσιαρτόζοι οι Λεμεσιανοι! επια σημερα τζε επαρατηρησα αλλο κατι...μολις αψει πρασινο το σιερι πας την πουρου έτοιμο! μονομιάς!

      Delete